Zimowe morsowanie
Zaprzyjaźniona grupka z Raciborza postanowiła spróbować zimnowodnych kąpieli.
– Walorów zdrowotnych tej niecodziennej czynności jest mnóstwo – przekonują raciborskie morsy.
Kilku raciborskich znajomych postanowiło spróbować zdrowych zimowych kąpieli. – Nasz znajomy Tadeusz Lachowicz, który próbował już wcześniej takich kąpieli, zachęcił mnie i mojego znajomego Roberta Garbarza do odważenia się i spróbowania zimowego „zanurzenia” – przyznaje Piotr Kaszta. – Z czasem nawiązaliśmy kontakt z Janem Piłatem, prezesem jastrzębskiego stowarzyszenia morsów Biały Miś, który morsuje już od 23 lat. Po kilku kąpielach zaczęliśmy namawiać naszych znajomych i udało nam się zebrać taką tutejszą grupkę wielbicieli zimowych kąpieli. Póki co, nie jest nas wielu, ale jeśli w przyszłości się to rozwinie, planujemy utworzenie tutejszego stowarzyszenia – dodaje Piotr Kaszta.
Badania i doświadczenia w zakresie wpływu krótkotrwałego działania zimnej wody, czyli czynnika bodźców termicznych na układy i narządy organizmu ludzkiego, wykazały wiele korzyści. Zimne kąpiele poprawiają samopoczucie i mają wpływ na poprawę zdrowia fizycznego i psychicznego. Wywierają również korzystny wpływ na ciśnienie krwi, przemianę materii i wiele innych. – Dzięki morsowaniu człowiek się hartuje, zapobiega chorobom przeziębieniowym, już nawet po krótkim okresie takich kąpieli – mówi tutejszy uczestnik, Grzegorz Bąk, który w obecną zimę dał się namówić na wspólne morsowanie.
– Pojechaliśmy również do wspomnianego stowarzyszenia Biały Miś, aby wymienić poglądy z bardziej doświadczonymi w tej dziedzinie uczestnikami. Członkowie Białego Misia byli na międzynarodowym zlocie morsów w Mielnie, gdzie zajęli II miejsce spośród 1000 uczestników, za najbardziej zabawną i najlepiej przebraną grupę, ponieważ na tym polegała wesoła rywalizacja – mówi Piotr Kaszta. – Po tych wszystkich spotkaniach i wspólnych kąpielach bez wątpienia mogę stwierdzić, że grupa morsów jest chyba najbardziej sympatyczną i przyjazną grupą ludzi, jakich znam. Jest to środowisko bardzo otwarte. Przyjmują do wspólnych kąpieli każdą chętną osobę. Spróbować może każdy – kończy.
(asr)