Polsko-czeska książka kucharska
13 czerwca Szkoła Podstawowa nr 18 w Raciborzu gościła 10-osobową grupę młodzieży z Základní Školy T.G. Masaryka Opava Riegrová. To już szóste spotkanie uczniów czeskich i polskich w ramach mikroprojektu „Szlachetne zdrowie – czyli jestem tym co jem” realizowanego w ramach Programu Operacyjnego Współpracy Transgranicznej Republika Czeska – Rzeczpospolita Polska 2007 – 2013 „Przekraczamy granice”.
Wizyta miała na celu przygotowanie do druku polsko-czeskiej książki kucharskiej zdrowych potraw. Pod kierunkiem nauczycieli: Iwony Kuźmicz, Janusza Jureczki i Marka Rosy uczniowie obu szkół pracowali nad tworzeniem kolejnych stron książki, zawierających przepisy potraw w dwóch językach: polskim i czeskim. Drukowali oraz laminowali przygotowane materiały, które posłużą do profesjonalnego wydruku.
Książka składa się z pięciu rozdziałów, w których podano przepisy na polskie i czeskie zupy, dania główne, sałatki, pasty i desery. Publikacja będzie zbiorem przepisów do przygotowania smacznych dań. Już od samego czytania ślinka… oj te pyszności i te smaki… Teraz nic nie pozostaje, tylko korzystając z przepisów wypróbować smakołyki naszych przyjaciół.
(SP18)