Wielkanocne stoły – kulinarna tradycja
Pietrowice Wielkie. 16 marca przy pietrowickim centrum społeczno-kulturalnym odbyło się wielkie kulinarne wydarzenie, Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych pt. „Wielkanocne stoły”. Smakołyki na tę okazję przygotowały panie i panowie, reprezentujący siedem gmin naszego powiatu. Na 11 stołach przygotowano głównie dania regionalne, ale nie zabrakło nowości i ciekawostek kulinarnych.
Od sześciu lat organizacji konkursu stoły i dania były oceniane przez jury. W tym roku byli to: Stanisław Gardoń, dyrektor Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, Beata Jaromin z Agencji Rynku Rolnego, Wojciech Krzyżek, zastępca prezydenta Raciborza, Irena Łaba, dyrektor Oddziału Regionalnego KRUS w Częstochowie, Jolanta Olczyk z Agroma-Świerklaniec oraz Justyna Kiedrowska z apteki św. Kosmy w Nędzy.
Jury oceniające prace kucharek i kucharzy nie kryło zadowolenia z poziomu dań i sposobu podania. Wszyscy uczestnicy konkursu zdobyli pierwsze miejsce i odebrali zasłużone nagrody.
Gdy na scenie przemawiali goście oraz występował zespół Rzuchowianki, obok trwał kiermasz ozdób wielkanocnych. Tymczasem przed bramą do stołów zagęszczał się tłum oczekujących na wejście do części hali z przysmakami. W pewnym momencie, nęcona zapachami świąt, tusza staranowała przejście. Za symboliczną złotówkę każdy mógł już do woli kosztować kulinarnych cudów i najeść się do syta.
Cała imprezę zorganizowali: Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie, PZDR w Raciborzu, wójt gminy Pietrowice Wielkie oraz starosta Powiatu Raciborskiego. Wszyscy podkreślali rolę jaką odgrywa konkurs w kultywowaniu tradycji kulinarnych naszego regionu. Zgodnie z tym największe słowa uznania skierowano do autorek i autorów wielkanocnych dań.
Podziwiał i smakował Marcin Wojnarowski