Kącik ZUS
Pytania dotyczące ubezpieczeń społecznych można kierować do redakcji pod numer 32 415 47 27 wew. 15 w godz. od 9.00 do 11.00
Odpowiedzi będziemy publikować w kolejnych wydaniach Nowin Wodzisławskich.
Od kiedy będę miał przyznaną emeryturę, czy od miesiąca złożenia wniosku, czy później, od wydania decyzji?
Maria z Godowa
ZUS przyznaje emeryturę od miesiąca, w którym zostanie zgłoszony wniosek, jednak nie wcześniej niż od dnia, w którym zostaną spełnione wszystkie wymagane przepisami warunki.
Mam już emeryturę, jednak niedawno postanowiłam ponownie się zatrudnić. Czy w związku z tym będę musiała rozliczać się z ZUS z osiąganych zarobków?
Teresa z Wodzisławia
Nie. Osoby, które osiągnęły powszechny wiek emerytalny (kobieta 60–lat, mężczyzna 65–lat) nie muszą rozliczać się z ZUS-em z osiąganych dodatkowych dochodów. Jeśli jednak będzie Pani uzyskiwać emeryturę na starych zasadach, to co trzy miesiące będzie Pani musiała zgłaszać się do ZUS-u z zaświadczeniem, że pani pracuje. Wtedy ZUS będzie Pani doliczał ten okres do stażu pracy i podwyższał świadczenie.
W ramach prowadzonej działalności gospodarczej zawarłem umowę zlecenie. Czy w związku z tym powinienem opłacać składki z działalności czy zlecenia?
Michał
Jeżeli zawarł Pan umowę zlecenie jako podmiot gospodarczy, a czynności wykonywane w ramach tej umowy są identyczne, jak prowadzone w ramach działalności, wówczas podlega się obowiązkowo ubezpieczeniom społecznym oraz zdrowotnemu wyłącznie z tytułu prowadzonej działalności.