Pyszna książka z polsko-czeskimi przepisami
Gminny Ośrodek Kultury i Rekreacji wydał książkę kucharską
MSZANA Wielkanocne judasze, czekoladowa pascha, drożdżowy baranek z rodzynkami, święcelnik połomski – to tylko przedsmak tego, co można znaleźć w wydanej właśnie w Mszanie książce kucharskiej.
„Smaczności bez granic. Chut bez hranic”, to dwujęzyczna publikacja wydana przez Gminny Ośrodek Kultury i Rekreacji w Mszanie. Książka jest zwieńczeniem projektu „Fryčovice – Mszana. Smaczności bez granic”, współfinansowanego z funduszy europejskich.
Na 96 stronach książki znajdziemy 115 przepisów kulinarnych, których autorami są mieszkańcy Mszany i czeskich Fryčovic, a także działające w obu gminach koła gospodyń wiejskich, związki emerytów, strażacy i pracownicy szkoły. Przepisy zawarte zostały w czterech rozdziałach, odpowiadających porom roku. I tak wiośnie przyporządkowane są m.in. przepisy wielkanocne, w rozdziale „lato” znajdziemy przepisy na swojskie sałatki, koktajle czy chłodniki, zaś zimą rozgrzeją nas słodkie smakołyki, domowe kołacze, czy krokiety. Do przepisów dołączone zostały ilustracje potraw, na których widok aż cieknie ślinka. Jak zapewniają wydawcy, wszystkie zawarte w książce przepisy zostały wielokrotnie sprawdzone przez gospodynie z Fryčovic i Mszany. O kulinarnej wpadce nie może więc być mowy.
Dodatkowym atutem publikacji, wydanej w nakładzie tysiąca egzemplarzy, jest bardzo wysoka jakość druku. Książkę wydano na papierze kredowym i w twardej oprawie.
(abs)
A oto zaczerpnięte z książki kucharskiej przepisy, w sam raz na wielkanocny stół
Pascha czekoladowa
Składniki: 1 kg tłustego twarogu, półtora szklanki cukru, pół kostki masła, 5 żółtek, półtora tabliczki gorzkiej czekolady, smażona skórka pomarańczowa, rodzynki.
Twaróg zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem na parze, na puszystą masę. Dodać twaróg i jedną czekoladę rozpuszczoną w gorącej kąpieli. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać miękkie masło, posiekane orzechy, rozdrobnioną resztę czekolady, skórkę pomarańczową oraz rodzynki. Przełożyć masę do formy wyłożonej lnianą ściereczką i ustawić w misce w zimnym miejscu. Po 8 godzinach wyjąć i ozdobić bakaliami.
Gotowany schab wielkanocny
Składniki: 1 kg schabu, 5 ząbków czosnku, 1 cebula, 2 l wody, pół szklanki soli, 2 łyżki majeranku.
Schab obwiązać nitką, zalać wodą i gotować. Gdy na wierzchu utworzy się piana, zebrać ją i wrzucić pokrojony czosnek, cebulę, majeranek i sól. Gotować na małym ogniu przez 20 minut. Ugotowany schab pozostawić w tej wodzie na 12 godzin.