Z żurem na festiwal
POŁOMIA Żur słodki ze śmietaną i koperkiem oraz śląską specjalność – żur na zakwasie żytnim prezentowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Połomi, które wzięły udział w Festiwalu Żuru. Impreza odbyła się pod koniec czerwca w Stanicy w gminie Pilchowice.
Organizatorem było miejscowe KGW, obchodzące w tym roku jubileusz 50-lecia istnienia. Połomskie stoisko, jak zawsze podczas podobnych wystaw, było oblegane.
– Żur to nasza tradycyjna potrawa. Dobrze przyrządzony żurek jest przepyszny. Najlepiej podawać go z białą kiełbasą, ugotowanym jajkiem i koniecznie w miseczce zrobionej z bochenka chleba – opowiada Maria Trojan, szefowa KGW.
Na festiwalu zaprezentowało się 14 kół z całego regionu. Połomianki, oprócz żurku, częstowały też święcelnikiem oraz moczką.
Wkrótce podobne wydarzenie planowane jest także w Połomi. Jeszcze tego lata panie z KGW chcą tu zorganizować wystawę kulinarną, zapraszając na nią okoliczne koła gospodyń wiejskich.
(abs)