Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Zdrowo i smacznie na „Końcu Świata”

29.03.2016 00:00 red

„Przystanek Kulturalny Koniec Świata” zamienił się w biobazarek, a stoiska, z naturalnymi produktami oblegli raciborzanie zainteresowani zdrowym odżywianiem się.

Pierwszy raz organizowana w Raciborzu taka forma promocji ekologicznej żywności, to nie tylko okazja to nabycia produktów wytwarzanych naturalnymi metodami, ale też do bliższego poznania oferujących ich bioproducentów. – Wyszliśmy naprzeciw fanom gotowania, naturalnej kuchni, a przede wszystkim zdrowego stylu życia. Sami też staramy się być proeko. Dotychczas zawsze jeździliśmy na biobazary do Mikołowa, do sklepów ze zdrową żywnością w Gliwicach i Katowicach, aż pewnego dnia postanowiliśmy zaprosić naszych ekologicznych przyjaciół – regionalnych producentów i zebrać ich w jednym miejscu. Przyjechali tutaj ze Śląska i Opolszczyzny, a przy okazji otworzyliśmy drzwi dla osób, których świadomość ekologicznego żywienia jest coraz większa – mówi o pomyśle zorganizowania bazarku na „Przystanku Kulturalnym Koniec Świata” Anna Wacławczyk.

Wysoka frekwencja osób zainteresowanych biożywnością nie zaskoczyła pani Ani: – Zawsze, jak myślałam o biobazarze w Raciborzu, a szczęśliwie złożyło się, że zorganizowany został na „Przystanku Kulturalnym Koniec Świata”, miałam przed oczami wizję pięknych kolorowych stoisk i ogromnej liczby zainteresowanych ludzi. Stało się to faktem i jestem szczęśliwa, że przyszło aż tyle osób.

Było z czego wybierać, bo na stoiskach znajdowały się: warzywa i przetwory, jajka, miody, pieczywo na naturalnym zakwasie, dziczyzna w rudzkich lasów, sery krowie i kozie, jogurty i naturalne desery owocowe, miody, oleje, zioła, a nawet kosmetyki z minerałami z Morza Martwego. Dla łasuchów zaś nie zabrakło słodkich wypieków. Można było rozsmakować się np. w wegańskim cieście jaglanym z orzechami laskowymi, z kakao i migdałami, przygotowanym przez Darię Zimny, oraz muffinach bezglutenowych według pięciu przemian medycyny chińskiej i muffinach z mąki gryczanej z jadalnymi kasztanami według przepisu Weroniki Piaseckiej. Panie zadbały, aby wypieki przygotowane były na bioproduktach, a więc zamiast tradycyjnego użyły np. oleju kokosowego, a zamiast zwykłej mąki – do wyboru: mąki amarantusowej, owsianej bezglutenowej, jaglanej czy też z dyni. Obie panie w ten sposób gotują dla siebie i swoich rodzin, a pani Weronika od 30 lat przygotowuje potrawy według pięciu przemian.

Organizatorzy biobazarku zamierzają tę formę upowszechniania bioproduktów na „Przystanku Kulturalnym Koniec Świata” wprowadzić cyklicznie, może nawet co miesiąc.

(ewa)

  • Numer: 13 (1245)
  • Data wydania: 29.03.16
Czytaj e-gazetę

Archiwum

  • Numer: 11 (1243)
  • Data wydania: 15.03.16
  • Numer: 12 (1244)
  • Data wydania: 22.03.16
  • Numer: 13 (1245)
  • Data wydania: 29.03.16
  • Numer: 14 (1246)
  • Data wydania: 05.04.16
  • Numer: 15 (1247)
  • Data wydania: 12.04.16