Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Jak bezpiecznie grillować?

09.08.2016 00:00 red.

Grillowanie to nie tylko forma obróbki termicznej potraw, ale przede wszystkim przyjemny sposób na spędzenie wolnego czasu z rodziną czy znajomymi.

Podczas grillowania temperatura potrawy waha się w przedziale od 150 do 320 stopni Celsjusza. – Dzięki wysokiej temperaturze, w żywności zachodzą fizykochemiczne zmiany, które korzystnie wpływają na barwę, smak, zapach i soczystość danego produktu. Niestety, tworzą się również związki o udowodnionym działaniu kancerogennym, czyli zwiększającym ryzyko powstania nowotworu, zwłaszcza podczas grillowania mięsa – ostrzega dietetyk Barbara Herok i informuje, że tłuszcz, który zaczyna się wytapiać, spadając na rozgrzany brykiet bądź węgiel drzewny, zaczyna się spalać, wydzielając jednocześnie toksyczne opary WWA, które osadzają się na znajdujących się na ruszcie produktach. Aby temu zapobiec, należy stosować tacki lub folię aluminiową, co ograniczy spływanie tłuszczu oraz zabezpieczy potrawy przed WWA. – Bardzo istotne jest również zachowanie odpowiedniej odległości od żaru. Nie trzymamy rusztu na samym dole, a mięso czy kiełbaski kładziemy dopiero, kiedy zniknie ogień. Na grilla możemy wrzucić również produkty, które zawierają mniejsze ilości tłuszczu, takie jak drób, indyk, chuda wołowina czy ryby. Z kolei grillowanie produktów wysoko jak np. węglowodanowych, pieczywo czy ziemniaki, będzie się wiązało z tworzeniem szkodliwego akrylomidu – wylicza nasz ekspert, dodając że jeżeli chodzi o marynowanie potraw, to zdecydowanie lepszym pomysłem będzie przygotowanie marynaty samemu, niż kupienie gotowego mięsa. – W skład marynaty powinien wchodzić olej, coś kwaśnego, by nadać mięsu soczystości, np. sok z cytrusów, ocet winny bądź kefir oraz całe mnóstwo przypraw i ziół. Obowiązkowo, każdemu grillowanemu posiłkowi powinny towarzyszyć surowe warzywa w postaci sałatek czy surówek, które dostarczą nam całego mnóstwa składników, potrafiących stawić czoła wszystkim wyżej wymienionym szkodliwym związkom – podsumowuje Barbara Herok, dietetyk kliniczny z poradni Dietikon.

  • Numer: 32 (1263)
  • Data wydania: 09.08.16
Czytaj e-gazetę

Archiwum

  • Numer: 30 (1261)
  • Data wydania: 26.07.16
  • Numer: 31 (1262)
  • Data wydania: 02.08.16
  • Numer: 32 (1263)
  • Data wydania: 09.08.16
  • Numer: 33 (1264)
  • Data wydania: 16.08.16
  • Numer: 34 (1265)
  • Data wydania: 23.08.16