Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Czas na pierniki

13.12.2016 00:00 red.

Felieton Remigiusza Rączki

Minyła barborka i wielki fajrowani, terozki Mikołoj, a to je dobry znak, że pomału trza sie chytać roboty, wywijać rynkowki i kulać pierniki. Bo z piernikami, to ni ma to łaps. Łone muszom mieć czas, beztoż momy łostatni dzwonek, skiż tego, że ze 3 tydnie muszom miynknyć.

Drobne pierniki, dycki dowom do biksy z apluzynami i jabkami, żeby naszły woniaczkom i zmiynkły. Zaś piernik, kiery przekładom powidłami z wyngierek musi leżeć w lodowce choć 2–3 tydnie, a potym dziypiyro idzie go rzazać i szmarować.

A czymu jo pieka pierniki? Żeby doma woniało świyntami bez cołki grudziyń, zresztom świynta bez piernika, to jak kibel bez hynkli. A jako, że w tyn czas trza sie dzielić, jo tyż chca wom cosik dać:

Piernik (porcja na dwie podłużne formy, tzw. keksówki)

Składniki:

1/2 szklanki mocnej, parzonej kawy naturalnej (bez fusów), 1 szklanka cukru, 1/4 kg miodu, 125 g masła (więcej niż pół kostki), 1 łyżka kakao, bakalie (max 1,5 szklanki): rodzynki, migdały, orzechy włoskie, owoce kandyzowane (śliwki, morele itp), 1 opakowanie przyprawy do piernika (niecałe), 3 jajka (należy dać 4 jak są małe), 2 opakowania cukru waniliowego, 3 szklanki mąki, 1/2 płaskiej łyżki sody oczyszczonej, powidła śliwkowe, 2 tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Rozpuszczone masło połączyć z cukrem, miodem, kawą, kakao, niecałym opakowaniem przyprawy do piernika i na wolnym ogniu dokładnie wymieszać. Dodać rozdrobnione bakalie. Następnie masę wystudzić. Rozdzielić żółtka i białka. Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym. Do mąki dodać sody oczyszczonej. Do przestygniętej masy dodać utarte żółtka, wymieszać drewnianą łyżką (NIE mikserem!). Cały czas mieszając wsypać mąkę. Wymieszać. Na końcu dodać białka i znów dokładnie wymieszać. Brytfanki wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą. Wlać masę. Piekarnik rozgrzać do 160 – 170 stopni, włożyć brytfanki i piec około 50 minut do godziny. Można sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest w środku upieczone – nie może się kleić. Po upieczeniu ciasto musi ostygnąć. Najwcześniej następnego dnia (a najlepiej po 3 tygodniach) pierniki przeciąć wzdłuż na trzy plastry, przełożyć powidłami i obciążyć (np. butelką z wodą) na kilka – kilkanaście godzin. Na koniec rozpuścić czekoladę (na parze wodnej) i obsmarować pierniki z każdej (oprócz spodu) strony. Pozostawić na kilka godzin do wyschnięcia.

  • Numer: 50 (1280)
  • Data wydania: 13.12.16
Czytaj e-gazetę

Archiwum

  • Numer: 48 (1278)
  • Data wydania: 29.11.16
  • Numer: 49 (1279)
  • Data wydania: 06.12.16
  • Numer: 50 (1280)
  • Data wydania: 13.12.16
  • Numer: 51/52 (1281/1282)
  • Data wydania: 20.12.16
  • Numer: 1 (1283)
  • Data wydania: 03.01.17