Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Jak palić w piecu i nie smrodzić?

07.03.2017 00:00 red.

3 marca w rudnickim Gminnym Centrum Informacji odbył się wykład/szkolenie przeprowadzone przez Juliana Olewicza ze stowarzyszenia „Rybnik bez dymu”. Pan Julian wraz ze swoim ojcem jeżdżą po całym Śląsku i przekazują wiedzę, dzięki której właściciele nawet starych pieców węglowych mogą w nich palić znacznie oszczędniej i przy okazji ekologicznie.

Wszystko zleży od metody palenia w piecu. J. Olewicz podał szereg argumentów za stosowaniem metody rozpalania od góry. Polega ona na tym, że najpierw wsypujemy do pieca węgiel, a na jego wierzchu rozpalamy drewno. W ten sposób ogień przemieszcza się od góry do dołu, czyli odwrotnie niż podpowiada doświadczenie. Dlaczego to tak ważne?  – W węglu jest 30 proc gazów a w drewnie aż 70! Kiedy paliwo to układamy nad ogniem, cały gaz utlenia się i umyka przez komin wraz z dymem. To właśnie te gazy są najbardziej szkodliwe dla zdrowie i to one odpowiadają za ciemny kolor dymu w kominie – tłumaczył specjalista. Wyjaśnił, że kiedy opał spala się od góry, wtedy gazy, unoszące się do góry, trafiają na płomienie, w których są spalone. W ten sposób dokładniej spalamy węgiel lub drewno, możemy zaoszczędzić na opale nawet do 30 procent i od 50 do 80 proc mniej zanieczyszczamy środowisko. Wśród niewielkiej grupy słuchaczy obecny był Gerard Panek, radny gminy Nędza, który przyznał, że tę metodę stosuje od dwóch lat. – Oszczędności to jedno, ale ja dokładam tylko raz na dobę – mówił z dumą choć przyznał, ze nie każdy musi być w tym tak dobry. J. Olewicz przyznał, że rozpalanie od góry wymaga zmiany wielu nawyków. – Przy tej metodzie, w tradycyjnych piecach górnego spalania, faktycznie trzeba dokładać częściej, ale mniejszymi porcjami, tak żeby nie zasypać ognia. Jednak na pewno będzie trzeba częściej rozpalać niż dodawać – sprecyzował. Oczywiście można kombinować i zamiast rozpalać od nowa, wykorzystać trochę żaru, który najpierw trzeba wyjąć z paleniska, a potem przykryć nim wsypany do pieca węgiel. Takich problemów nie mają posiadacze pieców dolnego spalania, w których opisany wyżej proces odbywa się automatycznie, dzięki konstrukcji pieca. Z kominów tych pieców nie wydostaje się brudny dym.

(woj)


Typy węgla i ich właściwości

Julian Olewicz wyjaśnił, że często kupujący węgiel kieruje się jego kalorycznością, co nie jest dobrą wskazówką. – Wskaźnik kaloryczności dla węgla nie powinien przekroczyć 28 MJ/kg. Najlepszym typem węgla jest 31, ale jest on bardzo trudno dostępny. Kolejny to typ 32, który wydobywa się w kopalni w Chwałowicach i ten węgiel jest również godny polecenia. Kolejne typy 33 (kopalnia Marcel i Jankowice), 34 i 35 (kopalnie Anna i Rydułtowy) to rodzaje opału, które odradzam. Wysokie typy to węgle koksujące, których nie powinno się używać w gospodarstwach domowych. Jednak często taki węgiel otrzymują górnicy w deputacie – mówił przedstawiciel „Rybnika bez dymu”.


Metoda rozpalania od góry nie nadaje się do zastosowania przy paleniu flotem lub mułem. Jednak zgodnie z nowym prawem antysmogowym wysokoemisyjne typy opału zostaną wycofane z rynku detalicznego, a zakup i palenie nimi będą nielegalne już od przyszłej zimy.

  • Numer: 10 (1292)
  • Data wydania: 07.03.17
Czytaj e-gazetę

Archiwum

  • Numer: 8 (1290)
  • Data wydania: 21.02.17
  • Numer: 9 (1291)
  • Data wydania: 28.02.17
  • Numer: 10 (1292)
  • Data wydania: 07.03.17
  • Numer: 11 (1293)
  • Data wydania: 14.03.17
  • Numer: 12 (1294)
  • Data wydania: 21.03.17