Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Remigiusz Rączka pokazał w Rzuchowie, jak piec ciasteczka

05.12.2017 00:00 red.

Pieczeniem ciasteczek zainaugurowany został już kolejny realizowany w gminie Kornowac polsko–czeski projekt „Z tradycją, kulturą i smakiem”.

W Domu Kultury w Rzuchowie spotkały się członkinie pięciu kobiecych organizacji: KGW w Kobyli, Pogrzebieniu, Rzuchowie, a także ze Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Łańcach i Stowarzyszenia Prężny Kornowac, aby wspólnie z paniami z czeskiej Branki u Opawy przygotować słodki poczęstunek. Nad całością kulinarnego przedsięwzięcia czuwał ekspert i znawca śląskiej kuchni Remigiusz Rączka. Spotkanie otworzyła dyrektor GOK w Kornowacu Wiesława Bochynek.

– Projekt, który dzisiaj zaczynamy, będziemy kontynuować nie tylko poprzez działania kulinarne, ale i inne, które znajdą się na palecie naszej współpracy – zapewniał wójt gminy Kornowac Grzegorz Niestrój. Wyraził też nadzieję, że pieczeniu towarzyszyć będzie dobra zabawa, a Remigiusz Rączka tak pokieruje paniami, że wypieki, które się pojawią będą smaczne i wykwintne.

Zadowolenie z tego rodzaju imprez, które wyciągają ludzi z domów i sprzed telewizorów, wyraził także znany śląski kucharz: – Bardzo mi miło, że mogymy se tu do kupy razem pomaszkecić, to znaczy wy bydziecie robić, a jo jak taki oberkoch, byda chodzić i doglądać – zapowiedział w gwarze.

Przestrzegał, że przygotowane przepisy często archaiczne i pochodzące z różnych źródeł są ajnfachowe, a więc banalne i proste ponieważ kuchnia regionalna jest wytworem biedy. – Jak np. było świniobicie i były szpyrki, to ktoś się poszkroboł po głowie i napiekł z nich pierników. Pamietom jak mój starzik Alojz piekł som te pierniki i żodnemu nie doł. Chował je do biksy i ku kawie zawsze trzy wyciongoł – wspominał.

Menu było różnorodne. Panie z Kobyli przygotowywały makrony z hawerfloków (makaroniki z płatków owsianych), panie z Rzuchowa – ciastka ze szpyrek (skwarek), gospodynie z Pogrzebienia – drożdżówki a la francuskie z Marklowic, Stowarzyszenie Prężny Kornowac – krajankę czekoladową, stowarzyszenie z Łańc – ciastka z ważonych żółtek, a goście z Branki – zozworki, czyli stare śląskie ciastka imbirowe, o których wszyscy zapomnieli, a są wpisane na listę dań tradycyjnych województwa śląskiego. Mistrz śląskiej kuchni zrobił zaś odpustowe kartofelki marcepanowe.

– Większość ciasteczek przyszło z Moraw i Czech. A ponieważ jesteśmy w strefie wpływów, które tu bardzo mocno się mieszały, stąd nasza ziemia bogata jest w przepisy regionalne, bogatsza niż Katowice – tłumaczył Remigiusz Rączka.

Projekt realizowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz budżetu państwa „Przekraczamy granice”, składać będzie się z czterech polsko–czeskich działań. Napisały go pracownice GOK w Kornowacu, Maria Łomnicka i Aleksandra Pytlik wespół z Małgorzatą Drzeniek, która jest jego koordynatorką.

(ewa)

  • Numer: 49 (1329)
  • Data wydania: 05.12.17
Czytaj e-gazetę

Archiwum

  • Numer: 47 (1327)
  • Data wydania: 21.11.17
  • Numer: 48 (1328)
  • Data wydania: 28.11.17
  • Numer: 49 (1329)
  • Data wydania: 05.12.17
  • Numer: 50 (1330)
  • Data wydania: 12.12.17
  • Numer: 51/52 (1331/1332)
  • Data wydania: 19.12.17