Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

„Zła się nie ulęknę, bo Ty jesteś ze mną”

20.02.2018 00:00 red.

ks. Jan Szywalski przedstawia

O. Henryk Szymiczek jest kapłanem ze zgromadzenia Ojców Werbistów. Wyświęcony w 1990 r. był przez 5 lat misjonarzem w Południowej Ameryce, w Ekwadorze, następnie, przez 10 lat pracował w Domu Generalnym swego zgromadzenia w Rzymie, a obecnie przebywa w Rybniku. Jest znanym rekolekcjonistą, dla wielu przewodnikiem duchowym i spowiednikiem. Jest doktorem teologii.

– W pierwszą niedzielę Wielkiego Postu Ewangelia opowiada, że Pan Jezus był kuszony przez szatana. Czy ojciec wierzy w diabła?

– Diabeł to upadły anioł, duch, który stał się demonem przez grzech pychy. Zbuntował się przeciwko Panu Bogu i został strącony do otchłani, chociaż zachował swą anielską naturę. Wierzymy w rzeczy niewidzialne: niebo czy piekło, na mocy słów zawartych w Piśmie świętym. Działalność ziemska Pana Jezusa to walka z mocami ciemności, z szatanem. Święty Paweł mówi, że walczymy nie z człowiekiem, ale z mocami ciemności: Nie toczymy bowiem walki przeciw krwi i ciału, lecz przeciw Zwierzchnościom, przeciw Władzom, przeciw rządcom świata tych ciemności, przeciw pierwiastkom duchowym zła na wyżynach niebieskich (Ef 6,12). Jeżeli ktoś wierzy w Boże Objawienie, to naturalną konsekwencją jest wiara w istnienie mocy ciemności. Opowiadał ksiądz Pellegrino Ernetti, znany włoski egzorcysta o swojej rozmowie z Janem Pawłem II. Powiedział wtedy papieżowi: „Ojcze święty, wielu chrześcijan nie wierzy w osobowe istnienie Szatana. Na to papież odpowiedział mu z całą powagą: „Kto nie wierzy w istnienie diabła, nie wierzy w Ewangelię”. Chrześcijanin, który nie wierzy w istnienie osobowego zła – Szatana nie wierzy w prawdę ewangeliczną. Nie można wybiorczo traktować Ewangelii przyjmując tylko to co mi odpowiada”.

– W Ewangeliach często jest mowa o opętaniu przez złe duchy. Czy jest to dzisiaj aktualne?

– W Ewangelii Pan Jezus był pierwszym, który uwalniał ludzi spod władzy demonów. W Ewangelii wg św. Marka pierwszym cudem, którego dokonał Pan Jezus było uwolnienie opętanego, a miało to miejsce w synagodze w Kafarnaum (Mk 1,21–28). Pan Jezus czyni wiele egzorcyzmów, uwalniając ludzi opętanych spod władzy diabła. Św. Piotr przestrzegał przed szatanem: „Czuwajcie i módlcie się, abyście nie ulegli pokusie, bo szatan jak lew ryczący krąży, szukając kogo by pożreć”. Walka z szatanem jest wciąż aktualna, ponieważ szatan nadal działa w świecie. Zło, jakiego doświadczamy w naszym codziennym życiu, nie jest jedynie konsekwencją grzechu pierworodnego, lecz także skutkiem nękających i ukrytych działań szatana.

W mojej działalności kapłańskiej na misjach w Ekwadorze pierwszy raz doświadczyłem faktu, że opętania mają miejsce także dzisiaj. Jedna z katechetek pracujących w parafii zakochała się w człowieku zajmującym się magią. Kiedy się zorientowała, że człowiek ten był okultystą, było już za późno. Kiedy chciała się z nim rozstać, podał jej zmieszane z jedzeniem prochy osoby zmarłej, po czym nastąpiło opętanie. Czterech mężczyzn nie mogło ją powstrzymać, mówiła nie swoim głosem, przeklinała mnie. Kiedy wykrzyczała, że chce pić, podano jej wodę, a ja, stojąc z boku, zrobiłem tylko znak krzyża, poświęcając zawartość dzbanka. Wypiła wodę święconą, którą następnie zwymiotowała i powiedziała, że nie chce tej wody, która ją pali. Po kilku dniach modlitw została uwolniona. Nic z tego co się z nią działo nie pamiętała.

Podczas mojej pracy w Rzymie byłem świadkiem wielu opętań, zniewoleń i manifestacji demonicznych. Brałem udział w egzorcyzmach sprawowanych przez O. Gabriele Amortha. Nie mam żadnych wątpliwości, że działanie złego ducha jest faktem i to dzieje się także dzisiaj.

– Dzisiaj mówi się, że przyczyną takich stanów są choroby psychiczne. Jak odróżnić choroby psychiczne od przypadków związanych z działalnością złych duchów?

– W tekście „Rytuału egzorcyzmów” wymienia się kilka symptomów opętania przez złego ducha:

• mówienie obcymi językami chociaż ich nie rozumie;

• wiedza o ukrytych przedmiotach, grzechach osób modlących się o uwolnienie

• posiadanie nadzwyczajnej siły;

• odraza do sacrum; osoby opętane zaczynają bluźnić, przestają chodzić do kościoła.

W Bojkowie koło Gliwic, gdzie każdego miesiąca odprawiana jest msza święta o uzdrowienie, której przewodniczy franciszkanin O. Teodor Knapczyk, poznałem osobę, która przez 7 lat była opętana. Kiedy w zakrystii ubierałem się do mszy świętej i zakładałem stułę, usłyszałem krzyk: „Po co to zakładasz?”.

– Czy opętanie może być dobrowolne? Jak możemy bronić się przed szatanem?

– Człowiek sam może narazić się na niebezpieczeństwo, gdy świadomie otwiera się na wpływ złych duchów. Diabeł może opętać człowieka w różny sposób: gdy chodzimy do magów, do wróżących z kart tarota lub gdy uczestniczymy w seansach spirytystycznych, korzystając z magii, okultyzmu, ezoteryzmu, usług jasnowidzów, ludzi przypisujących sobie kontakt z ponadnaturalnym światem (duchami czy siłami wszechświata). Należy unikać zabobonów i okultyzmu.

Aby bronić się przed Szatanem, należy modlić się o uwolnienie. Człowiek może uwolnić się od Złego za pomocą modlitwy i postu.

O. Amorth opowiada o swoim mistrzu duchowym o. Candido, który był bardzo przywiązany do sanktuariów w Lourdes i Loretto, gdyż wielu z jego pacjentów doznało tam uwolnienia. Matka Boża ma fundamentalne znaczenie w walce z Szatanem. Gdy przywołujemy Ją w modlitwach o uwolnienie i uzdrowienie, Szatan reaguje gwałtownie. Bóg, aby dać nam Jezusa, posłużył się Kobietą. Na Kalwarii Jezus mówi do Jana: „Oto Matka twoja” (J 19, 27) i w ten sposób ofiarowuje Maryję całej ludzkości. Matka Boża staje się naszą Matką i Pośredniczką wszystkich łask. Wiara, systematyczna modlitwa, nienarażanie się na pokusy, post, a przede wszystkim zawierzenie Chrystusowi, który jest naszym największym obrońcą, Jego Matce i św. Michałowi Archaniołowi strzegą nas przez złym duchem.

Trzeba jednak pamiętać, że szatan już został pokonany, i że ostatnie słowo należy zawsze do Pana Boga. „Pan, który zgładził wasz grzech i przebaczył wasze winy, jest gotowy strzec i chronić was przed zakusami diabła, walczącego z wami, aby nieprzyjaciel – źródło wszelkich przewinień – nie zaskoczył was. Kto powierza się Bogu, nie obawia się Szatana”. «Jeżeli Bóg z nami, któż przeciwko nam?» (Rz 8, 31), (zob. KKK 2852).

– Ojcze Henryku, życzymy w okresie Wielkiego Postu owocnych rekolekcji, gdziekolwiek je Ojciec będzie głosił.

• Numer: 8 (1340)
  • Data wydania: 20.02.18
Czytaj e-gazetę

Archiwum

• Numer: 6 (1338)
  • Data wydania: 06.02.18
  • Numer: 7 (1339)
  • Data wydania: 13.02.18
  • Numer: 8 (1340)
  • Data wydania: 20.02.18
  • Numer: 9 (1341)
  • Data wydania: 27.02.18