Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

OSP Rudnik. Jak to jest gdy ogień Ci wszystko zabierze?

27.02.2018 00:00 red.

W zeszłym roku jednostka OSP Rudnik wyjeżdżała do 37 akcji, w tym do 12 pożarów i 23 miejscowych zagrożeń. To nie jedyna aktywność tutejszych ochotników. Na swoim terenie organizują pogadanki z dziećmi, pokazy sprzętu, są też obecni przy każdej większej uroczystości.

W 2012 r. hucznie obchodzili 90-lecie swojej jednostki. OSP Rudnik liczy obecnie 36 członków czynnych, w tym 11 kobiet. W zeszłym roku to grono się powiększyło o dwie osoby. Kolejny nowy członek dołączył na początku 2018 r. Jednostka posiada nowoczesny wóz bojowy mercedes axor GCBA 5/32. Służy im od nowości, czyli od 2010 r., kiedy ich poprzedni pojazd utonął w czasie akcji ratowniczej, gdy do Lasaków wdarła się powódź. Niedawno zakończył się pierwszy etap rozbudowy remizy. Jego dokończenie jest jednym z głównych zadań zarządu i członków OSP Rudnik. Inne potrzeby to: założenie alarmu w remizie, zaopatrzenie w kamery termowizyjne, mundury dla dziewczyn oraz pozyskanie drugiego wozu. Kobiety są silnym filarem sekcji, co udowadniają w czasie zawodów pożarniczych. Zawsze liczą się w stawce o najwyższą wygraną. Nieco gorzej idzie panom w grupie A, ale wzięli się na sposób i w 2017 r., jako jedyni w gminie, wystartowali i wygrali konkurencję w formule CTiF. Podczas corocznego spotkania sprawozdawczego wyróżnieni przez zarząd zostali druhowie: Rafał Rybka, Józef Gawełek, Patryk Mikołajczyk, Karol Gaik, Michał Mrowiec, Robert Kuźnik i Stefan Mrowiec.

(woj)

Nowo przyjętym w szeregi OSP Rudnik jest Rafał Mańczyk z Czerwięcic. Co zdecydowało, że wstąpił do jednostki w Rudniku?

– Mój dziadek był całe życie w straży w Czerwięcicach, tak samo mój ojciec. Naszej jednostki już niestety nie ma. Pozostał tylko stary wóz. Sam jestem kierowcą, mam też gospodarstwo i wiem jak to jest, gdy ogień ci wszystko zabierze. To spotkało kiedyś mojego ojca. W Czerwięcicach nie udało mi się reaktywować OSP i dlatego po sąsiedzku wstąpiłem do straży w Rudniku. Mam tu wielu dobrych znajomych, co też wpłynęło na moją decyzję.

Zarząd OSP Rudnik

• prezes Franciszek Mrowiec

• naczelnik Marian Plura

• z-ca naczelnika Michał Mrowiec

• skarbnik Bronisław Burdzik

• sekretarz Rafał Rybka

• gospodarz Józef Gawełek

• członek Stefan Mrowiec

• Numer: 9 (1341)
  • Data wydania: 27.02.18
Czytaj e-gazetę

Archiwum