Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Wielkanocne inspiracje z Pietrowic Wielkich

16.04.2019 00:00 red.

W sobotę 6 kwietnia w Pietrowicach Wielkich zorganizowano największe w powiecie spotkanie gospodyń połączone z prezentacjami świątecznych smakołyków. Mowa o Wielkanocnych Stołach, czyli Powiatowym Konkursie Potraw Regionalnych. W tym roku była to już 12 edycja. W trakcie wydarzenia podpytaliśmy sześć gospodyń o świąteczne inspiracje. Co więc warto przygotować na święta?(mad)

Iwona Kornas z Kornowaca poleca na święta pasztet. Potrawa składa się z: 1 kg karkówki, czterech udek z kurczaka, jednego udźca z indyka, 1/2kg boczku wędzonego, 1 kg podgardla wędzonego, 200 g wątróbki drobiowej oraz dziesięciu jaj. Przygotowanie: mięso gotujemy do miękkości z solą, pieprzem i zielem angielskim. Kiedy ugotowane mięso ostygnie, dwukrotnie mielimy je, dodając namoczoną bułkę. Doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem cayenne do smaku. Następnie dorzucamy żółtka i trzy łyżki masła. Wszystko dokładnie mieszamy. Kolejno ubite białka delikatnie mieszamy z masą. Pasztet przekładamy do foremek. - Pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st. C – mówi kornowaczanka.

Elżbieta Łukawska z Cyprzanowa prezentuje sałatkę. Składa się z rukoli, roszponki, żurawiny, pomidorków koktajlowych oraz sera camembert. To wszystko podawane jest z sosem, który przygotowuje się z octu balsamicznego, miodu i oliwy. –Wszystko układamy ozdobnie. Ja najpierw daję rukolę i roszponkę, a na to pomidory i na wierzchu dużo granatu. Wokół układam ser i polewam sosem – mówi nam E. Łukawska. – Trzeba jeść tak, aby zabierać każdy ze składników – radzi.

Weronika Nieszporek z Kuźni Raciborskiej zaprezentowała nam sałatkę z jajek i łososia. Jak ją przygotować? Najpierw gotujemy jajka na twardo (około 10 jaj). Kolejno na tarce ścieramy białka z jajek i układamy je na spód półmiska. Kolejną warstwą jest ser żółty, który również należy zetrzeć. Następnie kroimy cebulę w drobną kostkę i układamy w półmisku, później smarujemy cienką warstwą majonezu i układamy plasterki wędzonego łososia. Na sam koniec znów smarujemy majonezem i ścieramy żółtka. – Całość ozdobiłam warzywami – dopowiada W. Nieszporek.

Daniela Szyra z Pietrowic Wielkich przedstawia babeczki cytrynowe. Do przygotowania potrzebne są: kostka margaryny, 250 g cukru, 4 jajka, 340 g mąki, jedna łyżeczka proszku do pieczenia oraz jedna cytrynowa skórka plus sok. Po wygnieceniu ciasta i włożeniu go do foremek pieczemy około 30 minut. – Polewamy rozpuszczoną czekoladą i obsypujemy dekoracjami cukrowymi – radzi gospodyni.

Monika Musioł z Gamowa poleca deser. Szpajzę cytrynowo-czekoladową. Składa się z żółtek jaj, które zostały wymieszane z cukrem. Kolejno gospodyni dodała rozpuszczoną żelatynę, sok z cytryny i białka. Wszystko było miksowane na wolnych obrotach miksera. Całość przelana została do małego pojemniczka i deser musiał stężeć. Podobnie zrobiono z warstwą czekoladową, ale zamiast soku z cytryny dodano kakao. Wykonanie trwa około 30 minut.

Ilona Kyrcz z Gródczanek poleca na święta tradycyjny żurek na wędzonce. – Przepis jest prosty – mówi gospodyni. Najpierw gotujemy wywar tak samo, jak na rosół. Należy więc do garnka wlać wodę i dorzucić warzywa. Gotujemy również wędzonkę, którą dodajemy do garnka pokrojoną w kostkę. Następnie dolewamy żurek, czyli zakwas. Całość ma gotować się około 2-3 godzin. – Serwujemy z białą kiełbaską lub jajkiem. Można też podać w chlebie – zauważa gródczanczanka.

  • Numer: 16 (1400)
  • Data wydania: 16.04.19
Czytaj e-gazetę

Archiwum

  • Numer: 14 (1398)
  • Data wydania: 02.04.19
  • Numer: 15 (1399)
  • Data wydania: 09.04.19
  • Numer: 16 (1400)
  • Data wydania: 16.04.19
  • Numer: 17 (1401)
  • Data wydania: 23.04.19
  • Numer: 18 (1402)
  • Data wydania: 30.04.19