Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Kucharz, który gotował dla królowej Elżbiety II przyjechał do Rudyszwałdu

02.07.2019 00:00 red

Granica państw dzieli, ale może też łączyć. Udowodniło to spotkanie, które zorganizowano w remizie Ochotniczej Straży Pożarnej w Rudyszwałdzie. Realizowano tam projekt skierowany dla osób powyżej 50. roku życia. Korzystali seniorzy z Polski i Czech. A ich zadaniem było przygotowanie smacznych potraw. Nad całością czuwał gość specjalny, kucharz Michał Bałazy.

Przeróżne zapachy gotowanych dań, które unosiły się w rudyszwałdzkiej remizie, sprawiały, że chciało się tam pozostać na zawsze. Lepiej było już tylko po skosztowaniu potraw, a każdy kolejny kęs powodował, że kubki smakowe szalały z zachwytu. W środowe popołudnie 26 czerwca zorganizowano ostatnie działanie w ramach projektu „Bezpieczny, aktywny i zdrowy senior”* realizowanego przy współpracy Krzyżanowic i czeskich Szylerzowic. Seniorzy wykazywali się umiejętnościami kulinarnymi. A nad całością czuwał Michał Bałazy juror międzynarodowych konkursów kulinarnych oraz reprezentant Polski podczas prestiżowych wydarzeń kulturalnych i kulinarnych. W swoim dorobku ma przygotowywane potrawy podczas obchodów Diamentowego Jubileuszu panowania królowej Elżbiety II, gotował dla następcy tronu Bahrajnu, szejka Nassera bin Hamada Al. Khalifa, prezydentów Polski Lecha Wałęsy i Bronisława Komorowskiego. Został okrzyknięty kucharzem gwiazd.

Spotkanie, jak i cały projekt, dedykowany został seniorom z Polskiego Związku Emerytów Rencistów i Inwalidów z Chałupek, Krzyżanowic i Tworkowa, członkiniom

Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Krzyżanowic oraz ich odpowiednikom po stronie czeskiej z Szylerzowic. Wśród gotujących kobiet spotkaliśmy wiceprzewodniczącą krzyżanowckiej rady gminy Beatę Płaczek. – Ten projekt łączy Polaków i Czechów. To dobra zabawa i wspólna biesiada – powiedziała nam B. Płaczek.

W ramach spotkania panie przygotowały m.in. kluski z wybranym dodatkiem, bo właśnie to danie było głównym bohaterem spotkania. Jednak pojawiały się także inne potrawy, czyli przeróżne mięsa czy sałatki. – Tutaj mamy do czynienia z seniorkami zrzeszonymi w kołach gospodyń wiejskich, czyli paniami z ogromną wiedzą i kompetencjami. To są całe lata gotowania dla rodzin, przyjaciół czy weselników – zauważył w rozmowie z Nowinami Michał Bałazy. – To pełne werwy i finezji panie, które chcą zaskoczyć. Patrząc na to, co się dzieje na stołach, to mam wrażenie, że znajduję się w Masterchefie – komentował z uznaniem, podkreślając, że polsko-czeskie gotowanie jest dobrą integracją. – Ważne są takie spotkania, jeżeli są miejsca przygraniczne, to świetnie, jeśli ci ludzie mogą obdarować się swoim doświadczeniem – dopowiedział kucharz.

Mimo że spotkanie nazwano konkursem kulinarnym, to nie przyznawano miejsc, bo całość miała być przede wszystkim dobrą zabawą, a nie rywalizacją. Michał Bałazy po degustacji, wspólnie z komisją konkursową, w skład której weszła również tłumaczka polsko-czeska Anna Musioł-Hetman oraz Czeszka Růžena Nováčková, wymieniał najlepsze elementy dań przygotowanych przez każdą z grup. – Życzyłbym sobie, aby w restauracjach właśnie tak smakowały dania, jak te dzisiaj – podkreślał kucharz. Jedna drużyna w szczególności zapadła jednak w sercu Michała Bałazego, było to KGW z Bieńkowic. – Rozwaliłyście system dziewczyny – mówił z uśmiechem gość specjalny. Zachęcał również gminę do organizacji kolejnego projektu, tym razem polegającego na przygotowaniu nalewek.

(mad)

*Projekt realizowany przy współpracy Krzyżanowic i Szylerzowic był podzielony na trzy etapy. Pierwszy obejmował warsztaty z zakresu zdrowia i bezpieczeństwa, drugi to cykl dwóch warsztatów kulinarnych, a trzeci to już wydanie folderu kulinarnego zawierającego przepisy kuchni śląskiej i czeskiej. Na realizację Krzyżanowice otrzymały niemal 62 tys. 700 zł. Dotacja pochodziła ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz budżetu państwa RP.

  • Numer: 27 (1411)
  • Data wydania: 02.07.19
Czytaj e-gazetę

Archiwum

  • Numer: 25 (1409)
  • Data wydania: 18.06.19
  • Numer: 26 (1410)
  • Data wydania: 25.06.19
  • Numer: 27 (1411)
  • Data wydania: 02.07.19
  • Numer: 28 (1412)
  • Data wydania: 09.07.19
  • Numer: 29 (1413)
  • Data wydania: 16.07.19