Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Gospodynie zdradzają przepisy na pyszną Wielkanoc

07.04.2020 00:00 red

Choć każda gospodyni ma swoje sprawdzone przepisy, to czasem warto spróbować czegoś nowego. Z myślą o Czytelnikach Nowin poprosiliśmy reprezentantki kół gospodyń wiejskich oraz stowarzyszeń zrzeszających aktywne kobiety, o podanie receptur na wyjątkowe wielkanocne przysmaki. Przepisy zdradziły nam panie z Cyprzanowa, Kornowaca, Turza, Gamowa i Tworkowa. Zachęcamy do przygotowania potraw na świąteczne stoły i życzymy smacznego!

KGW Kornowac poleca szpazję cytrynową

Składniki: 4 jajka, 4 łyżki cukru, 4 łyżeczki żelatyny sok z 1 cytryny.

Przygotowanie: jajka i cytrynę sparzyć wrzątkiem na sicie. Do szklanki wsypać żelatynę i zalać zimną wodą, aż napęcznieje, po czym dolać wrzątek i rozmieszać, aż żelatyna się rozpuści. Oddzielić białka od żółtek. Ubić mikserem. Do ubitych żółtek wlać sok z cytryny, a białka ubić z cukrem. Pianę z białek dodać do żółtek, miksując wlać letnią żelatynę. Szpajzę wlać do miski i włożyć na parę godzin do lodówki, aż stężeje. Można udekorować bitą śmietaną i ozdobić startą gorzką czekoladą.


Grupa Senior Fit z Cyprzanowa proponuje gniazdka bezowe

Składniki: 4 białka, szczypta soli, 240 g drobnego cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej.

Przygotowanie: do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać około 10 minut. Piana powinna być bardzo gęsta i błyszcząca. Na koniec dolać sok z cytryny i dodać skrobi. Całość króciutko zmiksować. Piekarnik z termoobiegiem należy rozgrzać do 90 stopni Celsjusza. Na papierze do pieczenia, po uprzednim umieszczeniu go na blasze, wyciskamy z rękawa cukierniczego kółka o średnicy 7 cm, czyli gniazdka bezowe. Następnie blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 2 godziny. Po wystudzeniu ubijamy 30-procentową śmietanę z cukrem waniliowym i za pomocą szprycy cukierniczej nakładamy ją na bezowe gniazdka. Przyozdabiamy cukrowymi jajeczkami, można posypać zmielonymi pistacjami – dekoracja według uznania.

Stowarzyszenie „Turzanki” zachęca do upieczenia wielkanocnego tortu cytrynowego

Składniki: Na biszkopt: 6 jajek oddzielnie żółtka i białka, 3/4 szklanki + 1 łyżka cukru pudru, 3/4 szklanki + 1 łyżka mąki pszennej, 1/3 szklaki mąki ziemniaczanej

Na masę cytrynową: miąższ z 2 cytryn, skóra z 1 cytryny, sok z 2 cytryn, 125 g cukru pudru, 2 i 1/2 płaskich łyżek skrobi ziemniaczanej

Na poncz: sok z 2 cytryn, 3 czubate łyżki cukru, pól szklanki gorącej wody, 100 ml wódki cytrynowej (lub zwykłej)

Dodatkowo: 750 ml – lub więcej śmietany 36%, 100 g cukru waniliowego ewentualnie (zagęstnik do śmietany), plasterki cytryny do dekoracji

Przygotowanie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni Celsjusza. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem, boki pozostawić suche. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając cukier puder. Nadal, ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąki połączyć, przesiać do masy i delikatnie wymieszać. Przelać do tortownicy, wyrównać, wstawić do piekarnika na około 45 minut. Po tym czasie patyczkiem sprawdzić, czy biszkopt się upiekł, jeśli tak wyjąć go z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości około 60 cm. Ostudzić w piekarniku, odstawić na wierzchu by stał się lekko czerstwy.

Masa cytrynowa: przygotować kisiel. Wlać do rondla sok z cytryny, dodać cukier i skórkę z cytryny. Podgrzać. Mąką ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości wody. Dodać do rondla. Gotować do zgęstnienia, nieustannie mieszając (ma powstać gładki kisiel bez posmaku mąki, w razie konieczności dolać wodę i dalej mieszać podgrzewając). Do masy wrzucić drobno pokrojony miąższ dwóch cytryn (bez białych błon) i delikatnie, drewnianą łyżką wymieszać. Dobrze ostudzić.

Następnego dnia. Przygotować poncz rozpuszczając cukier we wrzącej wodzie. Dodać sok z cytryny, wódkę i ewentualnie wodę (jeśli lubimy mokre torty). Poncz ostudzić, powinno go być minimum 300 ml.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier waniliowy (ewentualnie z zagęstnikiem).

Pierwszy blat ułożyć na paterze, nasączyć 1/3 ponczu. Połowę masy cytrynowej rozłożyć na nasączonym biszkopcie, rozsmarować – ułożyć warstwę śmietany – docisnąć drugim krążkiem, powtarzając czynność z masą i śmietaną. Ostatni krążek nasączyć ponczem posmarować śmietaną (boki również). Środek tortu wyrównać. Z pozostałej bitej śmietany ozdobić tort.

Tort przechowywać w chłodnym miejscu.


KGW Gamów przedstawia babkę wielkanocną

Składniki: 200 g margaryny palma, 250 g cukru, 5 jajek, 100 gr orzechów mielonych, 75 g maki, 75 g maki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie: piec 45 minut, ostygniętą babkę polać polewą czekoladową.


KGW Tworków rekomenduje zielone ciasto

Składniki: Ciasto: 450 g opakowanie mrożonego szpinaku (liście) lub 450 g świeżego, 2/3 szklanki oleju, 1 szklanka cukru, 3 jajka, 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Krem mascarpone: 250 g serka mascarpone (zimne), 200 ml śmietanki 36% lub 30% z kartonika (zimnej), 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka wanilii, 1 opakowanie śmietan–fix (opcjonalnie do usztywnienia kremu).

Dekoracja: granat, borówka, liście mięty.

Przygotowanie: Ciasto: szpinak mrożony rozmrozić, odcisnąć (ale nie za bardzo), zmiksować blenderem na jednolity mus. Świeży szpinak po umyciu włożyć do garnka i mieszając podgrzewać ok. 1 – 2 minuty aż zwiędnie, następnie wyłożyć na sitko, odcisnąć, zblendować. Jajka ocieplić (lepiej się ubijają) – włożyć do miski, zalać bardzo ciepłą wodą z kranu i odstawić na kilkanaście minut, w razie potrzeby zmienić wodę na cieplejszą. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą oraz jasną masę. Następnie ciągle ubijając wlewać cieniutkim strumieniem olej. Dodać mus ze szpinaku i zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników. Oddzielnie przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesypać do ubitych jajek i krótko zmiksować na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Masę wylać do formy o średnicy 24 cm – dno wyłożone papierem i piec przez ok. 40 – 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie ostudzić.

Krem masc​arpone: do misy miksera włożyć ser mascarpone i śmietankę, dodać cukier puder i wanilię. Ubijać przez kilka minut aż masa zwiększy objętość i będzie puszysta. Na koniec można zmiksować ze śmietan – fix.

Przełożenie: Ciasto przekroić na 2 części. Dolną położyć na paterze lub na talerzu. Wyłożyć krem mascarpone. Z górnej zielonej części ciasta wybrać łyżeczką zielony środek i wyłożyć na krem. Pozostałej pustej „kopułki” ciasta nie wykorzystamy. Udekorować granatem lub borówką i listkami mięty.

Przepisy zebrał (mad)

  • Numer: 14 (1457)
  • Data wydania: 07.04.20
Czytaj e-gazetę

Archiwum

  • Numer: 12 (1455)
  • Data wydania: 24.03.20
  • Numer: 13 (1456)
  • Data wydania: 31.03.20
  • Numer: 14 (1457)
  • Data wydania: 07.04.20
  • Numer: 15 (1458)
  • Data wydania: 14.04.20
  • Numer: 16 (1459)
  • Data wydania: 21.04.20