Odwiedzą Hiszpanów za unijną kasę
Program Comenius w jejkowickim gimnazjum stale się rozwija. Do tej pory udało się m.in. przygotować szereg prezentacji na temat potraw regionalnych i nie tylko.
JEJKOWICE. Prezentacje zostały przygotowane przez uczniów szkoły, a najlepsza zostanie zamieszczona na stronie internetowej projektu, prowadzonej przez wszystkich partnerów. Kolejnym zadaniem, które do tej pory uczniowie wykonali, było przygotowanie serii zdjęć podczas przygotowania potraw. – Akurat to zadanie było robione w grudniu, kiedy wszyscy przygotowywali się do świąt. Dzieci zawarły na zdjęciach cały proces technologiczny, np. lepienia pierogów. Pokazane zostało przygotowanie m.in. moczki, kapusty z różnymi dodatkami. Następne spotkanie, jakie nas czeka odbędzie się w maju w Hiszpanii, gdzie mamy przedstawić produkty finalne – informuje Barbara Kondrot, koordynator szkolnego projektu Comenius, który współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej. W projekcie biorą udział także szkoły z Włoch i Hiszpanii. Gimnazjum w Jejkowicach w ramach działań wiążących się z tematyką projektu, chce przygotować ankietę dla rodziców i uczniów, badającą wiedzę o zdrowym odżywianiu. Ankieta będzie powtórzona pod koniec działań projektowych, dzięki czemu będzie można stwierdzić, czy informacyjna funkcja projektu przyniosła zamierzony efekt.
(ska)