Prawnik radzi
Alicja Rak, Kancelaria Adwokacka Adwokat Michał Jarmundowicz, ul. Wodzisławska 75, 44-200 Rybnik, telefon 606 645 495. Masz wątpliwości, szukasz pomocy? Tylko u nas porady, prawnika za darmo! Napisz na tr@nowiny.pl
W lutym br. zostałem skazany za jazdę pod wpływem alkoholu na 1 rok pozbawienia wolności. Wyrok się uprawomocnił. Jestem jednym żywicielem rodziny. Żona nie pracuje, gdyż zajmuje się trójką naszych małoletnich dzieci. Mój pobyt w więzieniu spowoduje, że rodzina pozostanie bez środków do życia. Nie otrzymałem jeszcze wezwania do stawienia się w zakładzie karnym celem odbycia kary, ale boję się, że może to nastąpić w każdej chwili. Czy można przesunąć wykonanie kary na późniejszy termin?
Zenon z Rybnika
Odpowiedź:
Owszem, może się Pan ubiegać o odroczenie wykonania orzeczonej kary. O odroczenie kary pozbawienia wolności może ubiegać się bowiem skazany, który nie rozpoczął jeszcze odbywania kary, a więc przed przyjęciem do zakładu karnego. Jeśli natomiast przebywa już w zakładzie karnym, może skorzystać z instytucji przerwy w jej odbywaniu. Wniosek o odroczenie przesyła się do sądu właściwego do rozpatrzenia sprawy. Co do zasady, decyzję w sprawie odroczenia podejmuje sąd, który wydał orzeczenie w pierwszej instancji (art. 3 § 1 k.k.w.). Od powyższej zasady istnieje wyjątek przewidziany w art. 178 § 1 k.k.w., mianowicie w sytuacji, jeśli skazany, któremu kara została warunkowo zawieszona z równoczesnym pozostawieniem go pod dozorem, a następnie zarządzono jej wykonanie, o odroczeniu decyduje sąd rejonowy, w którego okręgu dozór był wykonywany.
We wniosku proszę opisać sytuację finansową rodziny oraz jakie ciężkie skutki może dla niej spowodować obecne umieszczenie Pana w zakładzie karnym. Wniosek można poprzeć stosownymi dokumentami potwierdzającymi finansową sytuację rodziny (np. Pańskie zaświadczenie o zarobkach). Sąd uznając argumentację zawartą w Pana wniosku za zasadną może odroczyć wykonanie kary na okres do 1 roku.
Wniosek o odroczenie wykonania kary podlega opłacie w wysokości 80 zł. Do wniosku należy dołączyć dowód uiszczenia opłaty do kasy sądowej. Warto zaznaczyć, że może się Pan zwrócić z prośbą do sądu o zwolnienie od w/w opłaty, jeżeli wykaże Pan, że ze względu na sytuację rodzinną, majątkową i wysokość dochodów, uiszczenie jej byłoby zbyt uciążliwe.
W przypadku nieuwzględnienia wniosku przez sąd, przysługuje Panu zażalenie, które należy złożyć w ciągu 7 dni od ogłoszenia postanowienia o odmowie odroczenia wykonania kary, do tego samego sądu, który to postanowienie wydał.