Najlepszy duet kucharski
W Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku miała miejsce IV edycja konkursu kulinarnego „Mistrz i Uczeń – najlepszy duet kucharski 2013”. W konkursie wzięli udział przedstawiciele restauracji: Gospoda Śląska, Olimpia, Manhattan, Stary Zdrój, Taaka ryba, Leśna Perła, Pasja, Europa, OSW Stodoły oraz RCEZ.
Konkurs jest organizowany od czterech lat. – Chcemy podziękować w ten sposób restauratorom za owocną współpracę w ramach realizowanych zajęć praktycznych uczniów Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w danym roku szkolnym – mówią organizatorzy.
Uczniowie w części pierwszej konkursu wykazali się wiedzą z zakresu technologii gastronomicznej z towaroznawstwem, w części drugiej pod okiem swoich mistrzów, tworzyli dania z „black box”. Po podliczeniu punktów puchar i tytuł najlepszego duetu zdobyła reprezentacja restauracji „Stary Zdrój” i uczennica Martyna Rusin. Martyna w nagrodę otrzymała m.in. bony na szkolenia kulinarne, sprzęt AGD, a także rzeźbę w arbuzie wykonaną przez samego mistrza Polski Carvingu Juniorów – Dominika Bajer.
(pm)