Starosta podziwia prace Magdy
JEJKOWICE. W Starostwie Powiatowym w Rybniku odbył się wernisaż wystawy Magdaleny Wojaczek pt. „Obecność”. Wystawę można podziwiać w holu starostwa.
Autorka pochodzi z Jejkowic i na co dzień zajmuje się projektowaniem ceramiki użytkowej. Wernisaż wystawy uświetnił swoją muzyką zespół Pieprzyk, również rodem z Jejkowic. Magdalena Wojaczek studiuje kierunek wzornictwo na Akademii Sztuk Pięknych we Wrocławiu. Na co dzień zajmuje się projektowaniem ceramiki użytkowej, w swoim dorobku ma m.in. praktyki w fabrykach porcelany „Lubiana” i „Kristoff” oraz Keramische Werkstatt Margaretenhohe GmbH w Essen. W Galerii w Starostwie podziwiać można natomiast obrazy olejne artystki, cechujące się ulotnością, delikatnością i różnymi odcieniami błękitu. – Nie jest to przypadek, że pierwsza moja indywidualna wystawa prezentuje malarstwo, dlatego, że ten sposób twórczej wypowiedzi jest mi bardzo bliski. W malarstwie uczyłam się kompozycji, dobierania barw, zestawiania tematów i czerpania inspiracji. To czego nauczyłam się w malarstwie, towarzyszy mi również w projektowaniu. Zebrane obrazy powstały w ostatnich dwóch latach, a pierwszy na wystawie jest ostatnim malowanym pod okiem nauczycieli. Słowo „obecność” można różnie interpretować, jednak dla mnie najważniejszą jego interpretacją jest odniesienie obecności do ludzi, dzięki którym rozwinęłam swój talent – mówi Magdalena Wojaczek.
(ska)