Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 28 (348) Data wydania: 09.07.13

Skosztuj najlepszego żuru na Śląsku

CZUCHÓW. Tydzień temu informowaliśmy o wielkim sukcesie Koła Gospodyń Czuchowskich na stanickim Festiwalu Żuru.

Panie rozbiły konkurencję, a przygotowany na konkurs żur nie miał sobie równych. Dzisiaj specjalnie dla naszych czytelników publikujemy przepis na najlepszy żur na Śląsku autorstwa Wandy Szewczyk. Dodatkowo również przepis na drugie z konkursowych dań jakie Koło Gospodyń Wiejskich Czuchów zaprezentowało podczas festiwalu – „Kotlet Drwala”. Czuchowskie gospodynie życzą wszystkim smacznego.

(MS)


Koło gospodyń wiejskich w Czuchowie

Przepis na żur: „Żur bogaty”

Składniki: 2,5 l wody, 2,5 l wcześniej zakiszonego żuru, 250 g marchewki, 250 g korzeni pietruszki, 250 g korzenia selera, 2 kg ziemniaków, 1 kg boczku wędzonego, 1 kg kiełbasy, 3 cebule, 10 jajek, 1,5 śmietany 18 %.

Przygotowanie: Obrać wszystkie jarzyny, pokroić w kostkę i ugotować aby były miękkie. Wcześniej pokroić w kostkę kiełbasę i boczek i usmażyć na patelni.

Gdy jarzyny będą ugotowane wlać do nich żur i chwilę pogotować a następnie całość zabielić śmietaną. Do tak ugotowanego żuru dodać usmażoną kiełbasę, boczek i cebulę. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku. Ugotowane na twardo jajka obieramy. Żur wylewamy na talerz dodając do każdego pokrojone na ćwiartki jajka. Żur można także podać w małych okrągłych chlebkach.

„Kotlet Drwala”

Kotlet drwala to pyszny przekładaniec, który się składa z placków ziemniaczanych, kapusty zasmażanej, kotleta schabowego na przemian układanego jedno na drugim.

Składniki na placki ziemniaczana: 4 duże ziemniaki (ok. 1 kg), 1 cebula, 1 jajko, 3 czubate łyżki mąki, sól, pieprz, olej do smażenia.

Przygotowanie placków ziemniaczanych: Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć nas tarce razem z cebulą. Dodać jajko, mąkę, sól i pieprz. Wymieszać i usmażyć 2 duże placki. Gotowe placki polać sosem i złożyć na pół. Podawać na gorąco.

Składniki potrzebne do przygotowania kapusty zasmażanej: 1 kg kapusty kiszonej, 2 średnie cebule, kilka łyżek oliwy, łyżka miodu lub cukru, pieprz, liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego

Na zasmażkę: słuszna łyżka masła i dwie łyżki mąki.