Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 13 (386) Data wydania: 01.04.14

Wiosynny Kust

Felieton Remigiusza Rączki.

Witom piyknie roztomili Ludkowie. Musza Wom pedzieć, że latoś wiosna nas rychtyk zaskoczyła. Oński rok o tej porze było fol śniega i mrozy jak diosi, a latoś wszysko kwitnie. No ja w marcu jak w garcu- roz ciepło, roz zima.

Skuli tego, że wszysko tak ożyło momy już dużo zieleniny, choćby yno szumne pokrziwy. Te piyrsze listka pokrziw majom nojwiyncyj witam, bezto som nejzdrowsze.

Jo taki pokrziwy dowom krolikom, choć żodyn człowiek nie śmioł by nimi pogardzić. Bo i na rajmatyka dobre, a witamin majom cołko kupa.

W ślońskim kuście je też zupa z pokrziw. A wszysko skuli tego, że na przednówku, po zimie (a piyrwyj to były zimy) baby szukały zieleniny na polach. I dziynki tymu, momy zupa z pokrziw czy szczawiu. Jo chca wom dzisio dać recepta na tako zupa, bo w szmaku je elegancko, a i samo zdrowi. Roztomili, na wiosna kożdy tako zupa musi zaliczyć. Pyrsk!


Latoś – tego roku

Oński rok – w zeszłym roku

Rajmatyka – reumatyzm


Zupa z pokrziw

Skład: pokrzywa młoda, 5-10 szt, szczypiorek 1 pęczek, słonina wędzona 100g, cebula 1szt, mąka pszenna 2-3 łyżki, sól, pieprz mielony

Wykonanie: Zieleninę opłukać i drobno posiekać. Zagotować osoloną wodę (ok1,5l) i dodać do niej posiekaną zieleninę, przez chwilkę gotować. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na skwarkach wytopionych ze słoniny, po czym dodać mąkę i sporządzić jasną zasmażkę, którą należy zagęścić zupę. Przyprawić do smaku, podawać z ziemniakami.