Naturalne antybiotyki – czosnek
W Chinach i Europie zaobserwowano pierwsze szczepy bakterii, odpornych na najsilniejsze antybiotyki dla ludzi (tzw. antybiotyki ostatniej szansy).
Obecnie antybiotyki stosowane są bardzo często w hodowli zwierząt, przez co bakterie uodparniają się na nie. Sami również stosujemy antybiotyki, choć nie zawsze jest to konieczne. Naturalne antybiotyki to głównie rośliny, które mogą nam pomóc w walce z chorobą. Oczywiście ich stosowanie nie zastąpi leków, jakie przepisze nam lekarz. Może za to szybciej przywrócić zdrowie. Podpowiadamy, jak pomóc w walce z infekcją sposobami naszych dziadków.
Najpopularniejszą rośliną, która wykazuje właściwości bakteriobójcze, jest zwykły czosnek. Roślina, dzięki zawartej w niej allicynie, zabija gronkowce, paciorkowce, a także pałeczki okrężnicy (E.coli). Te grupy bakterii odpowiedzialne są m.in. za zapalenie płuc, zatrucia pokarmowe, a także zapalenie opon mózgowych. Stosowanie czosnku może być szczególnie pomocne przy grypie i przeziębieniu, zapaleniu zatok oraz zaburzeniach pracy jelit. Czosnek stosowany regularnie, pozwala ustabilizować ciśnienie krwi, obniżyć poziom złego cholesterolu i poprawić krążenie. Czosnek nie tylko niszczy bakterie, ale także niektóre grzyby. Ważne, aby stosować czosnek na surowo. Alliacyna ulega zniszczeniu przy gotowaniu i marynowaniu. W tym miejscu należy odczarować także mit śląskiej zupy chlebowej – wodzionki. Choć smaczna, nie będzie tak pomocna dla naszego zdrowia, jak czosnek zjedzony na surowo – np. w sałatce.
(ska)